Garanti & Rekommendationer

Unik prova-på-garanti i 3 månader
När du köper Svenska Spikmattan här hos oss, får du en unik möjlighet att prova produkten under tre månader. Om du av någon anledning vill returnera din vara, packar du den omsorgsfullt och skickar tillbaks den med kvittot på ditt köp. Ring oss gärna innan på +46 40 91 51 98 och berätta varför du inte vill behålla produkten eller lägg med en förklaring i paketet. Vi vill gärna veta.Du står själv för returfrakten. Kvittot på ditt köp från Svenska Spikmattan AB ska medfölja.

Returadress: Svenska Spikmattan AB, Lejdingsväg 21-9, 275 62 Blentarp. OBS! Skickas som vanligt brev -inte som företagspaket. Har du frågor eller funderingar ringer du +46 40 91 51 98.

20 års garanti
När du köper Svenska Spikmattan får du en produkt med 20 års garanti. Låt det bli en flerårig vana för dig och din familj att regelbundet använda *Svenska Spikmattan (*Design Patent).

Med Svenska Spikmattan köper du inte bara en produkt som hjälper dig när du är stel eller har värk – tillfälligt eller kroniskt – du får också en vän som hjälper dig att slappna av och få bättre sömn. Allt i ett när du än behöver! I hemmet, jobbet eller på resan. Ha Svenska Spikmattan lättillgänglig så att den kan användas närhelst du eller någon i din familj behöver hjälp eller lindring. Se mer om fullständig garanti under ”Villkor”.


Vi är tillverkaren
Svenska Spikmattan utvecklades av Susanna Lindelöw 2005. När du köper din spikmatta i vår webbshop köper du den direkt av utvecklaren och producenten. Vi är stolta över att kunna ge dig en hållbar produkt som kan hjälpa dig hela livet.

Svenska Spikmattan, en hållbar kvalitetsprodukt tillverkad i Sverige
När du köper Svenska Spikmattan köper du en hållbar produkt tillverkad av högkvalitativt material. Svenska Spikmattan tillverkas genom formsprutning i Malmö av en 100% återvinningsbar plast – Dryflex TPE. Formsprutningen sker på Tojos Plast AB. Tojos Plast är kvalitets- och miljöcertfierade enligt ISO9001:2015 och ISO14001:2015 samt innehar certifiering för medicinteknisk klassning enligt ISO 13485:2016. Läs mer på: http://www.tojos.se/sv/kvalitet-och-miljoe.html

Svenska Spikmattan tillverkas av den medicintekniska plasten Dryflex TPE av Hexpol TPE i Åmål, Sverige. HEXPOL:s miljöarbete och sociala arbete presenteras i Hållbarhetsrapporten här: Rapporten kan laddas ner här. (på engelska)


Lite om TPE och var det används
”Det mjuka greppet på din tandborste kan mycket väl vara gjort av TPE-materialet Dryflex® och samma gäller olika komponenter i bilen som du åkte med…”, berättar Kjell. (*VD för ELASTO Sweden inom den svenska koncernen HEXPOL.) ”Efter jobbet är du säkert mån om att materialet i dina sport- och fritidsprodukter ska tåla det mesta. Det ska kunna töjas ut, pressas ihop, böjas och användas inom- och utomhus under alla förhållanden. Här används TPE i alltifrån skidpjäxorna, greppen till skidstavarna och golfklubborna, cykelsadeln, simfenorna till barnens stövlar och leksaker”. En sak som TPE-materialen har gemensamt är att de är fullständigt återvinningsbara.” ”Kortare cykeltider, lägre energianvändning och mindre spill bidrar också till miljövinsterna med TPE”, fortsätter Kjell.

”Skulle du bli sjuk så stöter du antagligen på TPE (…), som finns i en mängd medicintekniska produkter, exempelvis slangar, katetrar, inhalatorer och mycket annat”, avslutar Kjell Fagerström.


Länkar till texten ovan som är utdrag från artiklarna
https://miljonytta.se/byggnader/termoplastiska-elastomerer-flexibla-och-atervinningsbara/
https://miljonytta.se/arbetsplatser/skraddarsydda-elastomerer-bidrar-till-hallbar-utveckling/

Läs mer om TPE här:
https://www.hexpoltpe.com/en/dryflex-se.htm


Instruktioner

Allmänna instruktioner
Svenska Spikmattan används av personer i alla åldrar och vikt. Produkterna kan användas med en T-shirt, ett tunt tyg emellan eller direkt mot huden. Känn efter och välj det som passar dig bäst -det kan också variera från gång till gång. Det är inget självändamål att använda spikmattan bar, men tycker du inte att tillräcklig effekt uppnås med kläder, går den bra att användas mot bar hud. Svenska Spikmattan är tillverkad av en medicintekniskt plast som inte ger allergier. För bäst effekt används Svenska Spikmattan under minst 20 minuter, varje dag eller vid behov. 20 till 40 minuter brukar var lagom. Det gör inget om Svenska Spikmattan används längre eller om man skulle somna på den. Se mer detaljerade instruktioner per produkt längre ned på sidan.

Tänk på att
– Stå inte på spikmattor
– Ligg inte på spikmattor mot ansiktet då ögonen kan skadas och huden i ansiktet är tunn
– Använd inte spikmattor när du framför ett fordon eftersom du kan bli dåsig eller somna
– Använd inte spikmattor mot skadad hud

Förvaring
Förvara alltid spikmatteprodukter med piggarna nedåt eller mot en vägg. Förvaras utom räckhåll för små barn.

Rengöring
Svenska Spikmattan spolas av i duschen med varmt eller hett vatten. Diskmedel eller tvål kan användas. Produkterna tål även att ”spritas”.

Barn
Eftersom Svenska Spikmattan kan användas med kläder på, kan även barn använda den. Barn som använder spikmattan bör göra det under uppsikt av vuxen, så att den inte hanteras på felaktigt sätt. Många barn och ungdomar tycker att det är skönt att använda Svenska Spikmattan innan de ska sova, då de blir avslappnade och lättare somnar.

Gravida
Många kvinnor undrar om det är riskfritt att använda spikmattor under graviditeten – eller om risken för missfall ökar. Enligt ”försiktighetsprincipen”  rekommenderar vi att gravida inte ligger på spikmattor före de första 4 månaderna av graviditeten. Efter detta rekommenderar vi att använda en T-shirt eller ett tyg emellan och att genast avbryta behandlingen vid minsta obehagskänsla. Fråga alltid din barnmorska om du är osäker, innan påbörjad användning

Blodtryck 
När man ligger på Svenska Spikmattan (för rygg eller Disc) sjunker ofta blodtrycket. Därför ska man resa sig långsamt upp. De som tar blodtryckssänkande mediciner bör kontrollera blodtrycket vid regelbunden användning av Svenska Spikmattan, så att en eventuell nedjustering av medicineringen kan göras.

Koagulationsdefekter och blodförtunnande mediciner
Personer med koagulationsdefekter (Blödarsjuka) eller personer som står under behandling med koagulationshämmare (blodförtunnande medel) ska inte påbörja användning av Svenska Spikmattan utan att rådfråga läkare först, då det i vissa fall föreligger risk för hudblödningar och blåmärken. Dessa personer ska dessutom alltid använda Svenska Spikmattan med tyg eller kläder emellan. De första gångerna är det också lämpligt att spikmattan används under kortare tid än initialt rekommenderat. Efter första användningarna kontrolleras att blåmärken inte uppstått.

Fråga alltid din läkare om du är osäker, innan påbörjad användning av spikmattor.

Viktigt vid kroniska sjukdomar eller åkommor
– Personer med känslig hud ska vara försiktiga och alltid ha ett tyg emellan eller en T-shirt då de börjar använda spikmattor.
– De med allergiska ryggeksem samt de med generell psoriasis bör iaktta stor försiktighet och alltid använda tyg eller kläder emellan.
– Spikmattor skall inte användas vid psykotiska tillstånd.
– Personer med MS, Parkinsons, Epilepsi etc, ska inta använda spikmattor, då en spasm skulle kunna medföra skada.
– De med neurologiska känselbortfall ska alltid använda tyg emellan.
– Personer med Fibromyalgi eller annan smärtöverkänslighet bör använda Svenska Spikmattan FLEX
– De med whiplashskada kan bli bli yra de första gångerna, men yrseln brukar avta efterhand som muskulaturen kring nacken blir avslappnad.
– Om du lider av någon annan åkomma, rekommenderar vi dig alltid att i första hand rådfråga din läkare före användning.

Svenska Spikmattan tillverkas av den medicintekniska plasten Dryflex TPE. Det är en högkvalitativ, allergifri och hållbar plast som även finns i andra produkter som används mot eller innanför huden såsom, slangar, katetrar och inhalatorer. Tillverkningen sker i Sverige.


Instruktioner per produkt

Hur jag använder Svenska Spikmattan för rygg

Lägg spikmattan i sängen. Den kan också användas i soffan, på golvet för tuffare effekt, eller på en massagebrits.
Ligg på Svenska Spikmattan 20-40 minuter varje dag eller vid behov. Börja de första gångerna med en T-shirt eller ett tunt tyg för att hitta den nivå som passar dig. Prova dig fram. Det är inget självändamål att ligga utan kläder eller tyg. Det ska göra ”skönt-ont” de första 5-7 minuterna och sedan övergår det till en varm avslappnande känsla och du upplever ett behagligt lugn. Skulle du somna är det inte farligt.

Svenska Spikmattan kan användas av alla oavsett smärtkänslighet och ålder.  Plastpiggarna är 15 mm långa och därför behandlar Svenska Spikmattan på djupet. Piggarna kan inte sticka hål på huden då de är trubbade.

För ökad komfort kan du lägga en rullad liten handduk under spikmattan vid svank och axlar. Detta gör att hela ryggpartiet får en jämnare kontakt. Man kan med fördel placera en kudde under knäna. -prova dig fram!

CLASSIC (hård): Denna spikmatta ger en mycket kraftig akupressureffekt och passar den erfarne spikmatteanvändaren och den med hög smärttröskel.

MEDIUM: Mellanhård för dig som vill ha en lagom kraftig akupressureffekt. Denna spikmatta är något böjlig och därför perfekt för den som vill behandla skuldrorna och nacke. Medium passar alla. Är du tveksam över vilken spikmatta du ska ha, rekommenderar vi denna.

FLEX: Vår mjukaste spikmatta, som ger en mindre kraftig akupressureffekt. Denna spikmattan är böjlig och följer därför kroppens kontur, vilket ger en behaglig närkontakt. Flex passar mycket bra för avslappning och bättre sömn och är också perfekt för dig som är smärtkänslig.

COMBI: Spikmattan som består av en Classic- och en Flex-del, för dig som vill kunna variera akupressureffekten. Man vänder den beroende på var man vill ha mer eller mindre tryck.


Hur jag använder Disc – resespikmattan

LiggandesPlacera Disc under den del av ryggen du har ont/är spänd i. Det ska det göra ”skönt-ont” de första 5-7 minuterna och sedan övergår det till en varm avslappnande känsla och du upplever ett behagligt lugn. Skulle du somna är det är det inte farligt. .

Används med eller utan T-shirt för att hitta den nivå som passar dig. Prova dig fram. Det är inget självändamål att ligga utan kläder eller tyg. Plastpiggarna är 15 mm långa och därför behandlar Disc på djupet. Piggarna kan inte sticka hål på huden då de är trubbade.

Sittandes 
Med Disc bakom ryggen, får du en mildare akupressureffekt än om du ligger ned. Perfekt att ha framme i soffan eller i kontorsstolen. Får ej användas i förarsätet i bil, då avslappningen gör att man kan bli dåsig och somna.

CLASSIC: Hård för dig som vill ha en kraftig akupressureffekt. Används med eller utan kläder.
FLEX: Mjuk för dig som vill ha en mildare akupressureffekt. Används utan kläder.


Hur jag använder Band Large

Spänn fast de svarta banden så att Band sitter tajt, utan att blodflödet stryps. Kläder eller ett tyg dämpar akupressureffekten och används om man tycker det känns för mycket direkt på bar hud. Använd Band 20-40 minuter varje dag eller vid behov. Det ska göra ”skönt-ont” de första 5-7 minuterna och sedan dämpas den stickande känslan. Man kan stå, gå, ligga eller sitta med Band på. Testa dig fram.


Hur jag använder Band Small

Spänn fast kardborrebanden banden så att Band sitter tajt, utan att blodflödet stryps. Kläder eller ett tyg dämpar akupressureffekten och används om man tycker det känns för mycket direkt på bar hud. Använd Band 20-40 minuter varje dag eller vid behov. Det ska göra ”skönt-ont” de första 5-7 minuterna och sedan dämpas den stickande känslan. Man kan stå, gå, ligga eller sitta med Band på. Testa dig fram.

CLASSIC: Hård för dig som vill ha en kraftig akupressureffekt. Används med eller utan kläder.
FLEX: Mjuk för dig som vill ha en mildare akupressureffekt. Används utan kläder.


Hur jag använder Axelspikmattan

                       

Statiskt arbete och arbete med datorn skapar stelhet och spänning i muskulaturen. Använd axelspikmattan varje dag eller vid behov, minst 20 minuter per gång. Det ska göra ”skönt-ont” de första 5-7 minuterna och sedan övergår det till en varm avslappnande känsla. Kan användas med en T-shirt eller utan kläder, beroende på hur smärtkänslig du är.

Ta på dig spikmattan som en ryggsäck och lägg underarmarna i remmarna. Detta skapar en tyngd, som gör att Axelspikmattan trycks mot axlarna. Genom att föra armarna i olika lägen – lite fram eller bak- kan man variera trycket mot axlarna.

Large: För ryggar bredare än 45 cm
Small: För ryggar mindre än 45 cm.Hur jag använder Fotspikmattan

Fotspikmattans mörkgröna mittparti har upphöjningar för att komma åt  både låga och höga fotvalv. Fotspikmattan kan användas med eller utan strumpor. Sätt dig på en stol eller i soffan och placera fötterna enligt någon av de 3 positionerna på bilderna. Det ska göra ”skönt-ont” de första 5-7 minuterna och sedan övergår det till en varm känsla. För att öka stimuleringen kan man ”trampa” som en katt mot Fotspikmattan. Används 20-40 minuter vid behov eller varje dag.

Stå inte på Fotspikmattan -används endast sittande!

Fotspikmattan kan användas av alla oavsett smärtkänslighet. Börja de första gångerna med strumpor för att hitta den nivå som passar dig. Prova dig fram. Det är inget självändamål att vara barfota. Piggarna kan inte sticka hål på huden då de är trubbade.


Svenska Spikmattan tillverkas av den medicintekniska plasten Dryflex TPE. Det är en högkvalitativ, allergifri och hållbar plast som även finns i andra produkter som används mot eller innanför huden såsom, slangar, katetrar och inhalatorer. Tillverkningen sker i Sverige.

Har du frågor eller funderingar kring användandet av Svenska Spikmattan eller spikmattor i allmänhet, så kontakta oss gärna här!