SE language switcher

da da da de nl

Om Svenska Spikmattan

- Jag led av kronisk värk i ryggen, Susanna Lindelöw, utvecklare av Svenska Spikmattan
Under många år hade jag ständig värk i ryggen och återkommande ryggskott. Jag blev behandlad av läkare, kiropraktorer, stretchade regelbundet, gick på massage och tränade styrketräning för att stärka ryggmusklerna. Ja, jag provade nog det mesta och tidvis var ryggen nästan bra, men förr eller senare kom alltid ryggskotten tillbaka och värken släppte aldrig helt.

Hösten 2004 läste jag om spikmattans avslappnande och smärtlindrande egenskaper. Jag gav mig ut på köpjakt efter en spikmatta men fann snart att det inte fanns någon spikmatta med möjlighet att justera spikarnas tryck mot ryggen -inte någonstans i världen. Däremot fanns det massor med anvisningar om hur man kan göra sin egen indiska fakir-spikmatta. I korthet skulle man använda två masonitskivor och hundratals större spikar. Jag köpte masonitskivor och hundratals 5 tums-spik och spikade sedan ihop min spikmatta. Slutligen testade jag den med tröja på –den fungerade! Det var dock inte så skönt med järnspikar, så jag började fundera på att göra en spikmattan i plast istället.

Slutligen bestämde jag mig för att tillverka en Spikmatta med ett antal egenskaper:
· Den skulle vara skonsam, alltså inte sticka hål på huden.
· Man skulle kunna använda den med tunna kläder, med bibehållen effekt.
· Den skulle vara hygienisk och enkel att tvätta.
· Den skulle tillverkas i Sverige och vara miljövänlig

- Min rygg blev bra!
Jag använde min spikmatta flera dagar i veckan och märkte snabbt att värken i ryggen släppte. I början var det lite ovant att ligga på den och därför använde jag en T-shirt. Jag märkte också att jag blev mer avslappnad och fick en bättre nattsömn. Efter en månad var min ryggvärk nästan helt borta och efter tre månader hade jag inte någon värk alls.
- Jag har aldrig mer haft värk i ryggen sedan dess.

Jag hoppas att den Svenska Spikmattan kan hjälpa dig, som den hjälpt mig och många andra!

Från Indien till Malmö
I Indien har spikmattan eller fakirmattan använts vid avslappningsövningar, meditation och yoga i tusentals år av fakirer och yogis. Många faktorer tyder på att spikens tryck mot ryggen får kroppen att producera endorfiner och Oxytocin. Endorfin är en kroppsegen morfinliknande "drog", som bl a frisätts vid motion, förälskelse, sex, beröring, kyssar, smek, och när man äter mörk choklad. Endorfinet ger smärtlindring och fysiskt välbehag. Det kan även ge en berusningskänsla.

En annan substans som troligen också utsöndras vid spikmattebehandlingen är Oxytocin, ibland kallad "kärlekshormonet" eller "lugn och ro hormonet". Det är ett hormon som bl.a. utsöndras vid beröring, smek och älskog. Oxytocinet ger bl.a. avslappning, gör att man går ner i varv och lättare somnar.

Susanna Lindelöw
Grundare

 

 


Susanna och Spikmattan