Om Svenska Spikmattan

– Jag led av kronisk värk i ryggen, Susanna Lindelöw, utvecklare av Svenska Spikmattan
Under många år hade jag ständig värk i ryggen och återkommande ryggskott. Jag blev behandlad av läkare, kiropraktorer, stretchade regelbundet, gick på massage och tränade styrketräning för att stärka ryggmusklerna. Ja, jag provade nog det mesta och tidvis var ryggen nästan bra, men förr eller senare kom alltid ryggskotten tillbaka och värken släppte aldrig helt.

Svenska Spikmattan originalet från 2005
Hösten 2004 läste jag om spikmattans avslappnande och smärtlindrande egenskaper. Att den hade en 1000-årig tradition i Indien. Jag gav mig ut på köpjakt efter en spikmatta men upptäckte snart att det inte fanns någon spikmatta original, enligt originalreceptet, någonstans i världen. Däremot hittade jag  anvisningar om hur man kan göra sin egen spikmatta. I korthet skulle man använda två masonitskivor och hundratals större spikar. Spikarna skulle sitta på ett visst avstånd från varandra för att ge bäst effekt och samtidigt inte skada. Jag köpte masonitskivor och hundratals 5 tums-spik och spikade sedan ihop min spikmatta. Slutligen testade jag den med tröja på –den fungerade! Jag kände direkt att jag fick smärtlindring och att jag blev mindre stel. Det var dock inte så skönt med järnspikar, så jag bestämde mig för att tillverka min spikmatta i ett skonsamt material.

Svenska Spikmattan med ett antal egenskaper:
· Den skulle vara skonsam och kunna användas av alla
· Man skulle kunna använda den både med och utan kläder
· Den skulle vara hygienisk och enkel att tvätta
· Den skulle tillverkas i Sverige och av en miljövänlig plast

Svenska Spikmattan årets julklapp 2009
Jag använde min spikmatta flera dagar i veckan och märkte snabbt att värken i ryggen släppte. I början var det lite ovant att ligga på den och därför använde jag en T-shirt. Jag märkte också att jag blev mer avslappnad och fick en bättre sömn. Efter en månad var min ryggvärk nästan helt borta och efter tre månader hade jag inte någon värk alls. Jag är fortfarande helt smärtfri -mina ryggskott har aldrig kommit tillbaka.

Vad händer när man ligger på en spikmatta
 I Indien har spikmattan använts vid avslappningsövningar, meditation och yoga i tusentals år av fakirer och yogis. Många faktorer tyder på att spikens tryck mot ryggen får kroppen att producera endorfiner och Oxytocin. Endorfin är en kroppsegen morfinliknande ”drog”, som bl a frisätts vid motion, förälskelse, sex, beröring, kyssar, smek, och när man äter mörk choklad. Endorfinet ger smärtlindring och fysiskt välbehag. Det kan även ge en berusningskänsla. Läs mer här.

Den andra hormonet som troligen också utsöndras vid spikmattebehandlingen är Oxytocin, ibland kallad ”kärlekshormonet” eller ”lugn och ro hormonet”. Det är ett hormon som bl.a. utsöndras vid beröring, smek och älskog. Oxytocinet ger bl.a. avslappning, gör att man går ner i varv och lättare somnar. Läs mer här.

Idag använder jag själv min spikmatta när jag känner mig stel efter en intensiv dag framför datorn, när jag har svårt för att komma ned i varv och somna eller när jag vaknar vid 3-tiden och har svårt att somna om. Den har blivit min bästa vän!

Jag hoppas att den Svenska Spikmattan kan hjälpa dig, som den hjälpt mig och många andra!

Susanna Lindelöw
Grundare

Svenska Spikmattan version 1.0

Ta hand om dig – Svenska Spikmattan